Élvezni az ízeket nem bűn, az érzelmi evés viszont gyakori és súlyos következményekkel járó probléma. Hosszú távon egészségügyi gondok egész sorát zúdíthatja ránk, miközben lassan, de biztosan rontja az önértékelésünket. Nem könnyű felismerni, hogy baj van, de ha idáig eljutottunk, elkezdhetünk dolgozni ellene. Hogyan?

Ismerjük fel az éhség és a teltségérzet jeleit:

A legnehezebb lépés mindjárt az első, meg kell tanulnunk kontroll alatt tartani az evés utáni vágyat. Csak akkor együnk, amikor valóban éhesek vagyunk, amikor pedig jelez a testünk, hogy elég volt, hagyjuk abba az evést, akkor is, ha már csak néhány falat maradt a tányéron!

Vezessünk étkezési naplót:

Az étkezési napló vezetése segíthet azonosítani azokat a helyzeteket és érzelmeket, amelyek kiváltják a stresszevést, így megérthetjük, mi zajlik bennünk. Jegyezzük fel az étkezéseinket (mit, mikor, mennyit) és mindig fűzzük hozzá, hogyan érezzük magunkat előtte, közben és utána.

Sajátítsunk el egészséges stresszkezelési technikákat:

Fontos, hogy találjunk egészséges stresszkezelési technikákat, amelyek segítenek megbirkózni a mindennapi feszültséggel anélkül, hogy evéshez folyamodnánk. Hatékony fegyver a stresszel szemben a rendszeres testmozgás, a különféle relaxációs gyakorlatok és a mindfulness.

Fejlesszünk ki konstruktív megküzdési mechanizmusokat:

Az evés nem megoldás a problémákra, ezért ideje konstruktívabb megküzdési mechanizmusokat kifejlesztenünk, amelyek egészséges módon segítenek megbirkózni a nehéz élethelyzetekkel. Segíthetnek a családtagok, barátok, de önsegítő könyveket is érdemes lapozgatni.

Szükség esetén forduljunk szakemberhez:

Akkor is van megoldás, ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megküzdeni a problémáinkkal. Egy jó szakember segíthet azonosítani az érzelmi evés mögött rejlő okokat és kidolgozni egy személyre szabott kezelési tervet, ami elindít a kiegyensúlyozott élet felé.

Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segíthet megküzdeni az érzelmi evéssel! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!