Sokorópátkán a Disznótoros hétvége autentikus téli programot kínál. Várjuk egy év eleji gasztro kikapcsolódásra!

Milyen hagyományai vannak a disznótornak? A disznót hagyományosan november végén fogták hízóra, hogy a téli ünnepek idejére le lehessen vágni. Nem véletlenül tartottak régen több téli esküvőt, hogy legyen hús a lakodalomba. Újholdkor nem volt szabad kioltani az állat életét, mert úgy tartották, akkor férges lesz a hús, de kedden, pénteken és vasárnap sem terveztek disznótort, mert akkor megromlott volna a hús.

A disznótoroson mindenki részt vett a családban, a rokonság, a szomszédok is besegítettek. Korán összegyűltek, áldomást ittak és megkezdődött a vágás. Mindenkinek jutott munka a hurka töltéstől a vér megsütéséig és a szalonna aprításáig. A disznó feldolgozásában megfáradt résztvevőknek orjalevest tálaltak.

A feldolgozás, vágás után következett a várva-várt disznótor, aminek a menüsora tyúkhúslevessel kezdődött, töltött káposztával, hurkával, kolbásszal, malac pecsenyével folytatódott és pogácsával, rétessel ért véget. Evés és ivás közben szokás szerint gyakran kellett emelgetni a poharat, hogy a disznóval a következő évben is szerencse legyen.

A disznóvágás izgalmaiba, a disznótor finomságaiba mindenki belekóstolhat, az is, aki a városban él. A hagyományőrzés a disznótoros hétvégéken tovább él Sokorópátkán is. Vegyen részt nálunk, 2023 Disznótoros hétvégéinek egyikén, ha falusi programokkal, autentikus élményekkel és finom ízekkel szeretne gazdagodni az idei évben!

A hétvége bővelkedik programokban és disznóhúsban is, felidézve a disznóvágás vidéki tradícióit. Az eseményt több alkalommal is megrendezzük, válasszon olyan dátumot, amikor csatlakozni tud egy kis téli kikapcsolódásra!

A www.sokorofogado.hu weboldalon a Sokoró Fogadó aktuális programjaival ismerkedhet meg. Válasszon közülük, foglaljon a sokorópátkai fogadóba szállást! Szeretettel várjuk egy pálinkás kora hajnali koccintásra és ízes disznótoros programokra. Az elérhetőségeinken kérjen tájékoztatást: soklofog@t-online.hu, 06-20-38-91-323!