A gyümölcsfaiskolánkban szívesen látjuk azokat a vásárlókat, akik szeretnének az idei évben mandulát szüretelni.

A klasszikus, hazai gyümölcsfák között az olyan neveket szokás említeni, mint az alma, körte, barack vagy a szilva. Egy kicsit nyugatabbra tekintve azonban már a mediterrán hangulat kezd eluralkodni. A Balaton környékén nemcsak füge bokrok dúsulnak, hanem mandulafák is nyújtóznak a kertekben, de az utak mentén sem ritka.

A mandula igényei

A barack rokonáról van szó, ami egy kis odafigyeléssel a hazai éghajlaton is nevelhető, szüretelhető. Jó hír, hogy a talaj dolgában a mandula fa nem kényes, de a csemete ültetésekor ügyelni kell az egyensúlyra. A túl rossz minőségű talajt fel kell javítani. A facsemete ültetési magassága, beállítása, öntözése szintén fontos részleteknek számítanak.

A rendszeres öntözésre nagyon oda kell figyelni, mert a hazai éghajlat nem biztosít egyenletes csapadékot a mandulának. Ez a fa kifejezetten igényli a meleget és a fényt, ezekből minél többet kap, annál szebben növekszik. Jó ötlet napsütötte fal szomszédságában elhelyezni. A helyi, kiszámíthatatlanul érkező tavaszi fagyok viszont komoly veszélyt jelentenek a korán virágzó mandulafára.

A betegségekkel, kártevőkkel szemben viszonylag ellenálló, ám folyamatos gondozást igényel, mert a barackmoly, a levéltetvek, a  tafrinás levélfodrosodás is veszélyezteti az egészségét.

A mandula tavasszal és nyáron igényli a metszést és az őszibarack fához hasonlóan kell elvégezni. A visszametszés és a ritkítómetszés a fát ellenállóbbá és termelékenyebbé teszi.

Az újkígyósi faiskolánkban már felkészültünk a tavaszra. Várjuk azokat az érdeklődőket, akik a gyümölcsösüket szeretnék beültetni, felfrissíteni vagy a kertjükbe keresnek új fát. A honlapunkon megtalálja az aktuális katalógusunkat, lapozza fel és ha megtetszett valamelyik fa, várjuk nyitvatartási időben.

A www.baloghfaiskola.hu oldalon minden érdeklődő számára adunk ízelítőt a megvásárolható növényekből. Minden információt megadunk az itt feltüntetett elérhetőségeken: megrendeles@baloghfaiskola.hu, 06 30 300 4953.