A kerámia a görög kerameia szóból származik, aminek jelentése: kiégetett. Egykor csak az agyagból, döntően kaolinból rideggé égetett tárgyakat nevezték kerámiáknak, manapság viszont már szinte minden olyan anyagot, amit magas hőmérsékleten készítenek.

A kerámia kézi formázásának megkönnyítésére használják a fazekaskorongot. Az agyagtárgyakat égetés előtt szárítják, így a nedvesség egy része eltávozik, égetéskor kapja meg az edény a szilárdságát; erre azért van szükség, mert a nem megfelelően szárított edény égetéskor a hő hatására szétpattanhat. Az első égetést mázazás előttinek nevezik, és a második égetés előtt kerül sor az tárgyak mázazására, ami a használhatóságukat és a díszítésüket szolgálja. A máz alatti festésnél a sötét agyagalapot fehér, híg agyagréteggel borítják be, erre kerül a színes, festett díszítés, ami készülhet még karcolással, kavicsolással, nyomhagyással, plasztikus díszítéssel és festéssel is.

A kerámia készítésének művészete már az őskorban is ismeretes volt, de csak az egyiptomiak készítettek először mázas edényeket. A babiloniak és asszírok színes zománccal bevont csempékkel borították épületeik falait, és agyagtáblákra vésték ékírásos szövegeiket is. A kínaiak a legjobb keramikusok közé tartoznak: kőkori alkotásaik alak és díszítés szempontjából egyaránt nagyszerűek, később, a Han-dinasztia idején (Kr.e. 200) pedig különösen fejlett agyagművességgel rendelkeztek. A görögök és rómaiak kultúrája kiterjedt a kerámiák készítésére is, legszebb darabjai a finom szemcséjű terra sigillatából készült edények, amelyekre nyers állapotban, kézi bélyegzőkkel nyomták rá a díszítőelemeket. A középkori Európában használati edények készültek ólommázas cserépből, bár ezek az egészségre rendkívül károsak voltak, ezért később csak kályhacsempéket készítettek belőle. Magyarországon már a kereszténység elterjedésének korából is maradtak feljegyzések, de csak jóval később, Zsigmond és Mátyás idejéből maradtak ránk kályha- és épületdíszítő csempék.

Ha kerámia edényeket szeretne használni, akkor keresse fel a Pataki Kerámia Kft. webáruházát a www.patakikeramia.hu címen, és válogasson széles kínálatunkból! Ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot a 06-1-210-4376-os telefonszámunkon, vagy írjon az info@patakikeramia.hu e-mail címünkre!