személyiség modell első olvasásra talán egy pszichológiai szakkifejezésnek tűnhet, ám valójában egy összetett és érdekfeszítő természetfilozófiai elméletet takar. Minden egyes embert foglalkoztat önmaga és a külvilág megismerése, valamennyien szeretnénk válaszokat kapni arra, hogy milyen komplex folyamatok zajlanak működésünk hátterében. Szabó Margit megalkotta a személyiség modell izgalmas elméletét, és egyetlen kéziratban összefoglalta ismereteit, illetve véleményét ebben a témában. Az alábbiakban ebből a műből emelünk ki néhány gondolatot, különös figyelemmel a lelki állapotra és magatartásra vonatkozóan.

Az időben előrefelé haladva, három dimenzióban éljük meg mindennapjainkat, ezt a teret pedig nem csak a testünk érzékeli, hanem személyiségünk működésének is ez az alapja. Három síkban éljük életünket, és mindegyikben valamilyen munkát végzünk, amit egyfajta folyamatként élünk meg. Ez alapozza meg teljesítményünket, ami a mindennapi életünkben állapotok formájában van jelen. Szabó Margit a testi folyamatokra alapozza a személyiség modellt, ezt követik az érzelmi, majd pedig a gondolkodási folyamatok a három dimenzióban.

Az érzelmi folyamatokhoz szorosan kapcsolódik a viselkedés, mindez pedig lelki állapotként és magatartásként jelenik meg, mint teljesítmény. Lényegében ebben a síkban, a személyiség modell második dimenziójában születik meg a lelkünk, ez határozza meg viszonyulásunkat önmagunkhoz és a külvilághoz egyaránt. Valamennyi folyamatot és állapotot, ami körülvesz minket, egyfajta minősítéssel látunk el, így alakulnak ki pozitív és negatív érzéseink. Ebben a síkban a kapcsolat az alapvető szükségletünk és a szeretet az a szubjektív érték, amit keresünk, objektív oldalról nézve pedig a pénz tekinthető értéknek, míg a kultúra értékmérőként jelenik meg.

Ez természetesen csak egy kis ízelítő a személyiség modell rejtelmeiből, amiről többet is megtudhat, ha a www.szmszm.hu weboldalra látogat. Merüljön el ebben az izgalmas témában, olvassa át a kéziratot, amiben Szabó Margit részletesen kifejti a személyiség modell lényegét és valamennyi dimenzióját! A témában felmerülő kérdéseit, észrevételeit ossza meg magával a szerzővel, írjon üzenetet a szabomargit4@gmail.com e-mail címre!