Aki komolyabban szeretne foglalkozni a fotózással, annak előbb-utóbb bizonyára szüksége lesz egy fényképező állványra. Azonban, ahogyan a fényképezőgép kiválasztása is igényelt némi utánajárást, úgy állványt sem érdemes hasraütés-szerűen venni. Az alábbiakban azt mutatjuk be kicsit részletesebben, hogy milyen szempontokat célszerű figyelembe venni az állvány kiválasztásakor.

A fényképezőgép és az objektív súlya

Logikusan nem mindegy, hogy egy kicsi, maximum 2-300 grammos készülékhez van szükség az állványra, vagy egy professzionális géphez, teleobjektívvel, ami akár több kg is lehet. A gyártók megadják a maximális terhelhetőséget, aminél nehezebb gépet nem szerencsés rátenni. Könnyebbet lehet, de teljesen felesleges aránytalanul nagy statívot vásárolni, bizonyos fok után már nem lesz stabilabb tőle a készülék.

A használat célja

Érdemes végig gondolni azt is, hogy inkább fotózáshoz vagy inkább videók készítéséhez szeretné használni a terméket. Ez alapvetően az állványfej miatt fontos, ugyanis a videózáshoz használt fejek célja a rendkívül precíz, akadásmentes vízszintes mozgathatóság, míg a fotózáshoz való fejeket általában 3D-ben, bármilyen állásban jól lehet rögzíteni. Ha mindkét terület fontos, akkor érdemes egy cserélhető fejű fényképező állványt vásárolni, két fejjel.

A szükséges magasság

Vannak kifejezetten nagy, szemmagasságig vagy akár még a fölé is kinyitható típusok, de úgynevezett asztali fényképező állványok is. Utóbbiak tökéletesek lehetnek tárgyfotózáshoz, makrózáshoz, de akár vlogoláshoz is. Ezek előnye, hogy kicsik, könnyen mozgathatóak, könnyűek, beférnek egy kisebb táskába is. A robusztusabb állványok nagyok, a súlyuk több kg is lehet, de stabilabbak és a magasságuk terén sem kell kompromisszumot kötni.

Az ár

Természetes, hogy az állvány ára is fontos szempont, de nem megfelelő tudású állványt nem szabad megvenni, mert csak több bosszúságot okoz, mint hasznot.

Amennyiben szeretné megtekinteni a jelenlegi fényképező állvány kínálatot, kattintson a www.fotostop.hu oldalra! További kérdéseivel forduljon munkatársainkhoz a +36 82 510 403-as telefonszámon vagy az info@fotostop.hu e-mail címen!